Kapłani

2016-03-22 13:36

Święcenie pokarmów


Poświęcenie pokarmów w Wielką Sobotę
będzie o godz. 9.00, 10.00 i 11.00 oraz 15.30 i 16.00.

W koszyczku powinny znajdować się:
jaja, baranek, chleb, wędlina, sól kuchenną, chrzan, pieprz i ciasto świąteczne.
Koszyczek przystraja się listkami bukszpanu i białą serwetką.
Baranek w koszyczku symbolizuje ofiarę Jezusa na krzyżu,
którą złożył dla odkupienia ludzkości.
Jajo symbolizuje nadzieję na życie wieczne -
przebijanie skorupki to przezwyciężanie śmierci,
wykluwający się kurczak to symbol zwycięstwa życia.
Jajo wielkanocnejest znakiem Chrystusowego i ludzkiego zmartwychwstania.
Jajka do "święconki" są malowane i ozdabiane, by spotęgować cudowne własności jajka.
Motywy solarne i geometryczne symbolizują odrodzenie, nieskończoność, wieczność.
Brąz pisanek oznacza szczęście rodzinne, a zieleń odrodzenie przyrody i miłości.
Kolor czerwony jest symbolem zwycięstwa, radości i dobrych wiadomości.
*****************************************************************

Tradycja błogosławieństwa żywności sięga VII wieku.
W Polsce swięcenie potraw w Wielką Sobotę niegdyś odbywało na dworach szlacheckich,
ponieważ poświęcone musiało być wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole.
Zajmowało to proboszczom zbyt wiele czasu, wprowadzono więc zakaz
święcenia pokarmów w domach i zwyczaj ten przeniesiono do kościoła.
Jeszcze w okresie międzywojennym ubiegłego wieku w wiejskich parafiach
przywożono do poświęcenia całość pokarmów przeznaczonych na stół wielkanocny.
Obecnie w wielu miejscowościach święcenie potraw odbywa się nie wewnątrz,
a przed kościołem, gdzie na wystawionych stołach na czas obrzędu
wierni pozostawiają koszyczki z pokarmem na śniadanie w Wielką Niedzielę
zwane "święconym" albo "święconką ".

 

**********************************************Admin